Ten trik na miniserniczki podbija Wielkanoc. Zrób raz, a rodzina będzie błagać o dokładkę
Jednoporcjowe desery cieszą się ogromną popularnością, ale wymagają cierpliwości. Dzięki mojemu patentowi zrobisz je raz-dwa i bez wielkiego wysiłku – wystarczy, że przygotujesz dużą blachę sernika na zimno, a następnie wykroisz małym, metalowym rantem okrągłe porcje.
Jak zrobić miniserniczki na Wielkanoc krok po kroku
Szykując wielkanocne przysmaki dla rodziny i gości, nie warto komplikować sobie życia i narażać się na niepotrzebny stres. Wykrawam miniserniczki z przygotowanego na dużej blasze sernika na zimno, dzięki czemu oszczędzam sporo czasu. Z jednej blachy o wymiarach 36 x 25 cm wychodzi 12 miniserniczków o średnicy 8 cm.
Wskazówka: jeżeli chcesz przygotować każdą porcję deseru osobno, to kup folię cukierniczą (folia rantowa), uformuj i zepnij foremki, a następnie ułóż je na sztywnym, wyłożonym folią spożywczą spodzie np. tacce. Do tak przygotowanych foremek dodaj masę z ciastek i masła, mocno uklep, schłodź spody, a następnie dodawaj kolejne warstwy masy serowej. Alternatywnym rozwiązaniem jest użycie małych rantów metalowych lub włożonych do formy z okrągłymi otworami papilotek do babeczek.
Masę serową robię z sera w wiaderku (możesz również użyć serków homogenizowanych) i galaretek w różnych smakach. Używam galaretek: pomarańczowej, borówkowej, truskawkowej i agrestowej. Wystudzone galaretki ubijam mikserem, aż powstanie delikatna pianka, dodaję ser, a następnie wykładam na schłodzony spód.
Spód sernika robię z maślanych herbatników i masła. Możesz wzbogacić jego smak, dodając np. skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy oraz zastępując ciastka maślane herbatnikami kakaowymi bądź ciastkami owsianymi. Dobrze sprawdzą się również połamane na mniejsze kawałki biszkopty lub domowy blat biszkoptowy.
Przepis: Miniserniczki na Wielkanoc
Ten deser nie tylko świetnie smakuje, ale i wygląda genialnie.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 634 w każdej porcji
Składniki
Na spód:
- 250 g maślanych herbatników
- 140 g masła
Na masę serową:
- 1,2 kg twarogu sernikowego w wiaderku
- 2 galaretki pomarańczowe
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 galaretki borówkowe
- 2 galaretki agrestowe
Do dekoracji:
- 300 g śmietanki kremówki 36%
- 100 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- czekoladowe jajka w cukrowych skorupkach
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
- Przygotowanie spoduHerbatniki zmiel na pył i wymieszaj z roztopionym masłem. Masą o konsystencji mokrego piasku wylep dno wyłożonej folią spożywczą formy, mocno uklep i wstaw spód do lodówki, żeby stężał.
- Rozpuszczanie galaretek i przygotowanie twaroguZagotuj 8 szklanek wody. Każdą z galaretek wsyp do osobnej miski i wymieszaj z 2 szklankami wrzątku. Odstaw galaretki do przestygnięcia. Podziel twaróg sernikowy na 4 porcje po 300 g.
- WykonanieZmiksuj galaretki, a gdy powstanie pianka, stopniowo dodawaj twaróg sernikowy i miksuj, aż powstanie jednolita, puszysta masa – każdą galaretkę połącz z 300 g twarogu. Masa z galaretek i sera twarogowego jest stabilna, więc możesz od razu wykładać poszczególne warstwy na spód. Gotowy sernik wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
- Wykrawanie serniczkówWysokim rantem metalowym wykrój porcje deseru.
- DekorowanieŚmietankę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem, a następnie połącz z serkiem mascarpone. Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Wierzch miniserniczków udekoruj tuż przed podaniem kleksem bitej śmietany z mascarpone, tworząc niewielkie gniazdka. Ułóż czekoladowe jajka w cukrowej posypce i posyp wiórkami czekolady.