Ten trik na miniserniczki podbija Wielkanoc. Zrób raz, a rodzina będzie błagać o dokładkę

Dodano:
Miniserniczki wielkanocne Źródło: Shutterstock / Elena Shashkina
Przeraża cię przygotowanie wielkanocnych deserów dla rodziny i gości? Mam na to genialny sposób. Miniserniczki na zimno smakują każdemu, wyglądają obłędnie, a są łatwe w przygotowaniu.

Jednoporcjowe desery cieszą się ogromną popularnością, ale wymagają cierpliwości. Dzięki mojemu patentowi zrobisz je raz-dwa i bez wielkiego wysiłku – wystarczy, że przygotujesz dużą blachę sernika na zimno, a następnie wykroisz małym, metalowym rantem okrągłe porcje.

Jak zrobić miniserniczki na Wielkanoc krok po kroku

Szykując wielkanocne przysmaki dla rodziny i gości, nie warto komplikować sobie życia i narażać się na niepotrzebny stres. Wykrawam miniserniczki z przygotowanego na dużej blasze sernika na zimno, dzięki czemu oszczędzam sporo czasu. Z jednej blachy o wymiarach 36 x 25 cm wychodzi 12 miniserniczków o średnicy 8 cm.

Wskazówka: jeżeli chcesz przygotować każdą porcję deseru osobno, to kup folię cukierniczą (folia rantowa), uformuj i zepnij foremki, a następnie ułóż je na sztywnym, wyłożonym folią spożywczą spodzie np. tacce. Do tak przygotowanych foremek dodaj masę z ciastek i masła, mocno uklep, schłodź spody, a następnie dodawaj kolejne warstwy masy serowej. Alternatywnym rozwiązaniem jest użycie małych rantów metalowych lub włożonych do formy z okrągłymi otworami papilotek do babeczek.

Masę serową robię z sera w wiaderku (możesz również użyć serków homogenizowanych) i galaretek w różnych smakach. Używam galaretek: pomarańczowej, borówkowej, truskawkowej i agrestowej. Wystudzone galaretki ubijam mikserem, aż powstanie delikatna pianka, dodaję ser, a następnie wykładam na schłodzony spód.

Spód sernika robię z maślanych herbatników i masła. Możesz wzbogacić jego smak, dodając np. skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy oraz zastępując ciastka maślane herbatnikami kakaowymi bądź ciastkami owsianymi. Dobrze sprawdzą się również połamane na mniejsze kawałki biszkopty lub domowy blat biszkoptowy.

Przepis: Miniserniczki na Wielkanoc

Ten deser nie tylko świetnie smakuje, ale i wygląda genialnie.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
634 w każdej porcji

Składniki

Na spód:

  • 250 g maślanych herbatników
  • 140 g masła

Na masę serową:

  • 1,2 kg twarogu sernikowego w wiaderku
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 galaretki borówkowe
  • 2 galaretki agrestowe

Do dekoracji:

  • 300 g śmietanki kremówki 36%
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • czekoladowe jajka w cukrowych skorupkach
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie spoduHerbatniki zmiel na pył i wymieszaj z roztopionym masłem. Masą o konsystencji mokrego piasku wylep dno wyłożonej folią spożywczą formy, mocno uklep i wstaw spód do lodówki, żeby stężał.
  2. Rozpuszczanie galaretek i przygotowanie twaroguZagotuj 8 szklanek wody. Każdą z galaretek wsyp do osobnej miski i wymieszaj z 2 szklankami wrzątku. Odstaw galaretki do przestygnięcia. Podziel twaróg sernikowy na 4 porcje po 300 g.
  3. WykonanieZmiksuj galaretki, a gdy powstanie pianka, stopniowo dodawaj twaróg sernikowy i miksuj, aż powstanie jednolita, puszysta masa – każdą galaretkę połącz z 300 g twarogu. Masa z galaretek i sera twarogowego jest stabilna, więc możesz od razu wykładać poszczególne warstwy na spód. Gotowy sernik wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
  4. Wykrawanie serniczkówWysokim rantem metalowym wykrój porcje deseru.
  5. DekorowanieŚmietankę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem, a następnie połącz z serkiem mascarpone. Czekoladę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Wierzch miniserniczków udekoruj tuż przed podaniem kleksem bitej śmietany z mascarpone, tworząc niewielkie gniazdka. Ułóż czekoladowe jajka w cukrowej posypce i posyp wiórkami czekolady.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...